Tuesday, June 17, 2014

Συνέντευξη Eurodesk Κύπρου με την Αθανασία Κωνσταντίνου, Υοuth Ambassador του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και συμμετέχοντα στις διαβουλεύσεις του Διαρθρωμένου Διαλόγου

Πείτε μας λίγα λόγια για το τί είναι ο Διαρθρωμένος Διάλογος;

"Ο Διαρθρωμένος Διάλογος είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μέσω του Διαρθρωμένου Διαλόγου οι νέοι μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε ζητήματα που τους αφορούν.  Πως γίνεται αυτό; Μέσω δημόσιων διαβουλεύσεων που γίνονται σε Κύπρο και Ευρώπη οι νέοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, δίνοντας εισηγήσεις για το τι θα ήθελαν να αλλάξει στις πολιτικές της ΕΕ όσον αφορά τους νέους."


Πώς μπορεί κάποιος νέος/α να λάβει μέρος στο Διαρθρωμένο Διάλογο;

"Όλοι οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Διαρθρωμένου Διαλόγου είτε λαμβάνοντας μέρος στις δημόσιες διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κύπρο, είτε απαντώντας ηλεκτρονικά το σχετικό ερωτηματολόγιο. Οι συμμετέχοντες σε διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κύπρο μπορούν παράλληλα να διεκδικήσουν μια θέση στην εθνική αποστολή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας που πραγματοποιείται στην εκάστοτε Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σχετικά με το πότε και πού γίνονται οι εθνικές δημόσιες διαβουλεύσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μέσω του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου (URL: www.cyc.org.cy / e-mail: info@cyc.org.cy)"


Τι έχει γίνει μέχρι τώρα σχετικά με το Διαρθρωμένο Διάλογο;

"Είναι γεγονός το ότι το Συμβούλιο της ΕΕ αναγνωρίζει επίσημα το δικαίωμα των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε θέματα που τους αφορούν. Αυτό συμβαίνει από το το Νοέμβριο του 2009 και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην αποτελεσματική επικοινωνία νέων και ευρωπαίων πολιτικών. Δείχνει πως η ΕΕ ακούει τους νέους και τους προβληματισμούς τους.
Ο Διαρθρωμένος Διάλογος είναι ένα μέσο το οποίο ενδυναμώνει τη φωνή των νέων στην ΕΕ,  οπόταν και οι νέοι πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή που τους δίνεται. Η συμμετοχή και η συλλογικότητα των νέων τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σημαντικά. Όλες οι απόψεις λαμβάνονται υπόψιν. Με το Διαρθρωμένο Διάλογο μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα. Μπορούμε να αλλάξουμε πολιτικές που αφορούν τη νεολαία, διεκδικώντας περισσότερα δικαιώματα.

Πιστεύω πως πρέπει να ασχολούμαστε με τα όσα αφορούν Νέους – Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πρόκειται για το δικό μας μέλλον. Αν επιδιώξουμε την αλλαγή θα έρθει. Με το να μην ασχολούνται οι νέοι και να απαξιούν  τους θεσμούς, τότε αφήνουν άλλους να αποφασίζουν για το μέλλον τους." 


Εσείς προσωπικά, πού έχετε εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συναντήσεις Διαρθρωμένου Διαλόγου, σε ποιο κύκλο Τρίου προεδρίας έχετε συμμετέχει και με ποιά θεματική;

"Είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαία στην Λιθουανία το Σεπτέμβρη του 2013. Το Τρίο Προεδρίας ήταν Ιρλανδία – Λιθουανία – Ελλάδα το οποίο είχε ως θεματική την κοινωνική ένταξη των νέων. Προτεραιότητα της  Ευρωπαϊκής Συνόδου Νεολαίας που έγινε στη Λιθουανία ήταν η κοινωνική ένταξη των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, δηλαδή νέων που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στην κατάρτιση (ΝΕΕΤ’s).

Οι εισηγήσεις των νέων ήταν ίδιες και με προηγούμενες Συνόδους Νεολαίας: Ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, ποιοτικές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, προγράμματα μαθητείας και  επαγγελματικής κατάρτισης κα. Η νεανική απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας ήταν, είναι και θα είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων."


Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας και την συμμετοχή σας στην διαδικασία του Διαρθρωμένου Διαλόγου;

"Ασχολούμαι με το Διαρθρωμένο Διάλογο από το Μάρτιο του 2013. Αρχικά μου ήταν δύσκολο να κατανοήσω τι είναι και πώς οι νέοι μπορούν να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πολιτική. Με το πέρασμα του χρόνου και συμμετέχοντας σε διαβουλεύσεις του Διαρθρωμένου Διαλόγου που διοργανώνει το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, είδα πως οι νέοι πράγματι μπορούν να  γίνουν μέρος σε μια εποικοδομητική διαδικασία που τους αφορά και να χαράξουν πολιτική.


Μέσω της συμμετοχής μου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Διαρθρωμένος Διάλογος’ και γενικά της συμμετοχής μου σε διοργανώσεις του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου έχω κερδίσει νέες γνώσεις, νέες εμπειρίες και έχω δικτυωθεί. Ο Διαρθρωμένος Διάλογος είναι για μένα μια ευκαιρία, ένας συνεχής εμπλουτισμός γνώσεων που θα μου φανεί χρήσιμος και στην επαγγελματική μου πορεία καθώς με ενδιαφέρουν τα ευρωπαϊκά θέματα."

No comments:

Post a Comment