Thursday, June 19, 2014

Τι είναι ο Δομημένος- Διαρθρωμένος Διάλογος;

Τι είναι ο Δομημένος Διάλογος;

Ο δομημένος διάλογος είναι μια διαδικασία για συζητήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με διάφορα θέματα, με σκοπό οι απόψεις των νέων να λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των πολιτικών για τη νεολαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θέματα της συζήτησης αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τους υπουργούς της  ΕΕ για τη νεολαία. Στη συνέχεια η επιτροπή του τρέχοντος τρύου των χωρών της Προεδρίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό της διαδικασίας και για τις ερωτήσεις που θα τεθούν  στους νέους σε όλη την Ευρώπη δύο φορές το χρόνο.

Οι ερωτήσεις αυτές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως βάση για τις εθνικές διαβουλεύσεις σε κάθε χώρα της ΕΕ, οι οποίες διοργανώνονται από τις Εθνικές Ομάδες Εργασίας, και στις περισσότερες περιπτώσεις καθοδηγούνται από συμβούλια νεολαίας και περιλαμβάνουν και άλλες οργανώσεις νεολαίας και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στην Κύπρο η υπεύθυνη οργάνωση για τις διαβουλεύσεις του Δομημένου Διαλόγου είναι το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (ΣΝΚ).

Ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί νεολαίας συμβουλεύονται επίσης τα μέλη τους και παρουσιάζουν την γνώμη τους  σχετικά με τα ερωτήματα σε προσωρινή βάση.

 

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα των εθνικών διαβουλεύσεων και κάθε πρόσθετη εισαγωγή δεδομένων από τις διεθνείς οργανώσεις νεολαίας συγκεντρώνονται σε βασικά έγγραφα για τις διασκέψεις νεολαίας της ΕΕ, όπου οι εκπρόσωποι της νεολαίας και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν ένα κοινό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα Συνέδρια της ΕΕ για τη νεολαία λαμβάνουν χώρα δύο φορές το χρόνο και φιλοξενούνται  από τη χώρα που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα της Προεδρίας  προωθεί συνήθως τις συστάσεις της Διάσκεψης Νεολαίας της ΕΕ και τις παρουσιάζει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασφαλίσει ότι οι συστάσεις αντικατοπτρίζονται στα ψηφίσματα ή συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν από τους Υπουργούς της ΕΕ για τη νεολαία.

Οι προτάσεις του Συνεδρίου χρησιμοποιούνται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να ενημερώσει τη μελλοντική αναπτυξιακή πολιτική της.

Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής?

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί τρεις πλήρεις κύκλοι διαβουλεύσεων  του διαρθρωμένου διαλόγου. Ο πρώτος κύκλος  αφορούσε τις χώρες της Προεδρίας της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας, και είχε θέμα την απασχόληση των νέων. Ο δεύτερος κύκλος περιλάμβανε τις χώρες της Προεδρίας της Κύπρου, της Δανία και της Πολωνία, και είχε θέμα την συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή.

Ο τρίτος κύκλος του διαρθρωμένου διαλόγου έλαβε χώρα στις χώρες  της Προεδρίας της ΕΕ της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδας. Η θεματική του τρίτου κύκλου ήταν η κοινωνική ένταξη και κάθε εξάμηνη διαβούλευση είναι βασισμένη  στα αποτελέσματα της προηγούμενης διαβούλευσης.

Πώς να συμμετάσχετε

Κάθε χώρα διαχειρίζεται τη διαδικασία διαβούλευσης με τον τρόπο του, για να καλύψει τις ανάγκες των νέων τους. Αν θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εθνική Ομάδα Εργασίας της χώρας σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Για την Κύπρο επικοινωνήστε με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου (ΣΝΚ).

No comments:

Post a Comment