Tuesday, June 17, 2014

Συνέντευξη Eurodesk Κύπρου με τον Χαράλαμπο Σόλωνος, συμμετέχοντα στις διαβουλεύσεις του Διαρθρωμένου Διαλόγου

·         Πείτε μας λίγα λόγια για το Τί είναι ο Διαρθρωμένος Διάλογος;

"Είναι από το 2009 το δικαίωμα των νέων για συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα που τους επηρεάζουν. Μέσω ενός  διαλόγου με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας ο στόχος είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ νέων, οργανώσεων νεολαίας, κρατικών και ευρωπαϊκών φορέων."



·         Πώς μπορεί κάποιος νέος/α να λάβει μέρος στον Διαρθρωμένο Διάλογο;

"Παρέχεται συνεχής και ανανεωμένη ενημέρωση για την εκάστοτε φάση της διαβούλευσης από τις υπάρχουσες υποδομές πληροφόρησης.


  • Απαντήσεις στις θεματικές ερωτήσεις.
  • Συμμετοχή στις κατά τόπους δημόσιες διαβουλεύσεις.
  • Συμμετοχή κατόπιν επιλογής στις Ευρωπαϊκές Συνόδους Νεολαίας.
  • Επικοινωνία κατά πρόσωπο ή με ηλεκτρονικό μήνυμα για εισηγήσεις, πληροφόρηση και ενημέρωση για εκδηλώσεις με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου."


·         Τι έχει γίνει μέχρι τώρα σχετικά με τον Διαρθρωμένο Διάλογο;

"Η Ευρωπαϊκές Διασκέψεις Νεολαίας θεωρούνται κομβικές όσον αφορά τη διαδικασία του διαρθρωμένου διαλόγου, ενώ αποτελούν ένα φόρουμ διαρκούς ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τις προτεραιότητες, την εφαρμογή, αλλά και τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα νεολαίας. Οι εργασίες της κάθε Διάσκεψης που γίνεται στο κράτος μέλος που προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης για 6 μήνες, έρχονται ως επιστέγασμα των αποτελεσμάτων εθνικής διαβούλευσης, έτσι όπως πραγματοποιείται μεταξύ των 28 κρατών-μελών, αλλά και των εκθέσεων που έχουν υποβληθεί από διεθνείς ΜΚΟ Νέων. Οι κοινές συστάσεις που προκύπτουν διαμορφώνουν αργά αλλά σταθερά το μέλλον των νέων στην Ευρώπη. 

Για παράδειγμα, όσο αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα, οι συμμετέχοντες στην τελευταία Σύνοδο Νεολαίας τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του έργου των οργανώσεων νεολαίας ως κύριοι φορείς της μη-τυπικής εκπαίδευσης και των απαραίτητων δεξιοτήτων που κερδίζουν οι νέοι από αυτή. Επίσης, σημείωσαν την ανάγκη θέσπισης φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για να υποστηρίξουν τα πρώτα χρόνια μιας νεοσύστατης επιχείρησης. Όλα τα αποτελέσματα, όπως έγινε και στις προηγούμενες Συνόδους, θα αποτελέσουν βάση για ενδεχόμενη συμπερίληψη στα σχετικά πολιτικά αποτελέσματα του Συμβουλίου της ΕΕ."


·         Εσείς προσωπικά, πού έχετε εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συναντήσεις Διαρθρωμένου Διαλόγου, σε ποιο κύκλο τρύου προεδρίας έχετε συμμετέχει και με ποιά θεματική;

Συμμετείχα στην Σύνοδο νεολαίας στην Ιρλανδία τον Μάρτιο του 2013 (τρίο προεδρίας Λιθουανία – Ιρλανδία – Ελλάδα) με θέμα την κοινωνική ενσωμάτωση των νέων και την βελτίωση της ποιότητας της νεανικής εργασίας ως προς την διαβίωση και στην ανάπτυξη των νέων.



    Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας και την συμμετοχή σας στην διαδικασία του Διαρθρωμένου Διαλόγου;

  • "Φίλους και κοινωνικό (επαγγελματικό και προσωπικό) δίκτυο από όλη την Ευρώπη.
  • Μοναδικές εμπειρίες συμμετοχής σε ένα πολυδιάστατο συνέδριο.
  • Καλύτερη επίγνωση της λειτουργίας των ινστιτούτων της ΕΕ αλλά και του τρόπου λήψεως αποφάσεων.
  • Μικρό λιθαράκι προσωπικής συμβολής στο νεανικό μελλοντικό γίγνεσθαι της ΕΕ.
  • Περηφάνια εκπροσώπησης της χώρας μου.
  • Το αίσθημα της μια φωνής των νέων όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη και την συνειδητοποίηση των τεράστιων κοινών που υπάρχουν μεταξύ των νέων της ΕΕ."




No comments:

Post a Comment