Monday, November 10, 2014

Διαρθρωμένος Διάλογος: Έμφαση στην Ενδυνάμωση των Νέων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Νεολαίας υπό την Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Σύνοδος Νεολαίας που έλαβε χώρα στη Ρώμη μεταξύ 13 - 15 Οκτωβρίου, πρόσφερε τη δυνατότητα σε πέραν 200 συμμετέχοντες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για να συζητήσουν και να επικεντρωθούν σε θέματα σχετικά με την ενδυνάμωση των νέων και την πρόσβαση των νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Η εν λόγω σύνοδος νεολαίας, έγινε στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της ευρωπαϊκής διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου.

Ο Διαρθρωμένος Διάλογος είναι μια ευρωπαϊκή διαδικασία η οποία ξεκίνησε από το 2010 και αποσκοπεί στο να φέρει κοντά νέους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής (policy makers) για να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν καταλήγοντας σε κοινές συστάσεις και πολιτικές.

Οι συμμετέχοντες οι οποίοι αποτελούνταν τόσο από νέους όσο και από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μέσα από σειρά συζητήσεων και ανταλλαγής προτάσεων, κατέληξαν σε αριθμό κοινών αποτελεσμάτων. Όπως σε άλλα κράτη έτσι και στη Κύπρο το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ως συντονιστής της Εθνικής Ομάδας Εργασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου, εκπροσώπησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας με μια τριμελή αποστολή που αποτελείτο από τους κ. Νικόλα Χριστοφή – Εκτελεστικό Γραμματέα ΣυΝΚ, τον κ. Γιάννη Τριμιθιωτη Λειτουργός ΣυΝΚ και την κα. Αύρα Κατερίνα Φιλίας – Μέλος της Ομάδας Youth Ambassadors for Structured Dialogue. Επίσης από κυβερνητικής πλευράς έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) κ. Παναγιώτης Σεντώνας και η Λειτουργός Νεολαίας Ά του ΟΝΕΚ κα. Μαρία Χριστοδούλου.

Αποτελέσματα Ευρωπαϊκής Συνόδου Νεολαίας


Τα αποτελέσματα της συνόδου έχουν ως εξής:

A.    Πλαίσιο για την διαμόρφωση των καθοδηγητικών ερωτήσεων για τη γενική θεματική του 4ου κύκλου του Διαρθρωμένου Διαλόγου -  "Ενδυνάμωση των Νέων".  Μετά τις αλλαγές στη διαδικασία όπως προέκυψαν από την πρόσφατη διαδικασία επανεξέτασης του Διαρθρωμένου Διαλόγου, οι κατευθυντήριες ερωτήσεις προέκυψαν μέσω καθοδηγητικού πλαισίου που διαμορφώθηκε κατά τη Σύνοδο Νεολαίας στη Ρώμη.
B.    Κοινές συστάσεις Ιταλικής Προεδρίας για το θέμα της Πρόσβασης των Νέων στα Ανθρώπινα τους δικαιώματα. Η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στο πλαίσιο της γενικής θεματικής του Διαρθρωμένου Διαλόγου για την Ενδυνάμωση των Νέων, αποφάσισε να δώσει έμφαση στο ζήτημα της πρόσβασης των νέων στα ανθρώπινα τους δικαιώματα. Για αυτό τον λόγο οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο Νεολαίας κατέληξαν σε σειρά από κοινές συστάσεις για το εν λόγω θέμα. Σημειώνεται ότι η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα θα μεταφέρει τις συστάσεις προς το Συμβούλιο της ΕΕ για να ενσωματωθούν στα πολιτικά αποτελέσματα του εν  λόγω θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Μπορείτε να βρείτε τις κοινές συστάσεις ΕΔΩ.

Διαβουλεύσεις - Ενδυνάμωση Νέων

Πλέον, με την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνοδού Νεολαίας και την κατάληξη των καθοδηγητικών ερωτήσεων, η  διαδικασία του Διαρθρωμένου Διαλόγου μπαίνει στην επόμενη φάση των διαβουλεύσεων. Σε αυτή, νέοι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου θα κληθούν να λάβουν μέρος σε ηλεκτρονικές και επιτόπιες δημόσιες διαβουλεύσεις. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα δώσουν την δυνατότητα στους νέους να εκφράσουν την άποψη τους για το συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνοντας παράλληλα τις συστάσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ερωτήσεις για την επόμενη φάση της διαδικασίας μαζί με το πρόγραμμα επιτόπιων και ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων!


Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο της Αύρας σχετικά με τη συμμετοχή της στην Σύνοδο!


Επίσης ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε περισσότερο φωτογραφικό υλικό από την Σύνοδο. 
 

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ερωτήσεις για την επόμενη φάση της διαδικασίας μαζί με το πρόγραμμα επιτόπιων και ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων!














No comments:

Post a Comment