Tuesday, October 21, 2014

Κοινά συμπεράσματα για την 'Πρόσβαση των Νέων στα Δικαιώματα' από τη Διάσκεψη της ΕΕ για τη Νεολαία στη Ρώμη

Εκπρoσώποι νεολαίας, μαζί με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη της ΕΕ συζήτησαν για δύο θεμελιώδεις διαστάσεις των πολιτικών για τη νεολαία: την πρόσβαση των νέων στα  δικαιώματα τους, καθώς και την αυτονομία τους.


Με το γενικό θέμα «Η ενδυνάμωση της νεολαίας για την πολιτική συμμετοχή», η διάσκεψη επικεντρώθηκε σε σύνταξη κατευθυντήριων πλαισίων  για τον καθορισμό κοινής αντίληψης σχετικά με το θέμα και ενέκρινε τις κατευθυντήριες ερωτήσεις και θέματα  στα οποία θα επικεντρωθούν οι διαβουλεύσεις. 

Επιπλέον, οι κοινές συστάσεις σχετικά με την πρόσβαση των νέων στα δικαιώματά έχουν δημιουργηθεί και θα τροφοδοτήσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εγκριθούν το Δεκέμβριο του 2014 από  την Ιταλική προεδρία.


Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βασικά σημεία:
  • Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διαμεσολαβητή για τα δικαιώματα των νέων. Ο ρόλος του διαμεσολαβητή θα είναι να αυξήσει την  ευαισθητοποίηση, να χαρτογραφήσει και να επισημάνει τις προκλήσεις και τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις, και να εργαστεί συστηματικά για την προστασία των δικαιωμάτων των νέων.

  • Για να ενδυναμώσουν τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν εκπαίδευση περί υπηκοότητας και δικαιωμάτων  σε όλα τα στάδια της τυπικής εκπαίδευσης και την υποστήριξη των άτυπων φορέων παροχής εκπαίδευσης ώστε οι νέοι να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να ασκούν τα δικαιώματά τους.

  • Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν μια συνεχή διατομιακή προσέγγιση, καθώς και να παρέχουν  υποστήριξη σε διεθνή και τοπικές  ΜΚΟ για δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί  η ενδυνάμωση και η πρόσβαση των  νέων με λιγότερες ευκαιρίες στα δικαιώματα τους ιδίως σε τοπικό επίπεδο, .


Στο συνέδριο τέθηκε σε λειτουργία  η καινούργια  μορφή του διαρθρωμένου διαλόγου (μια τυπική διαδικασία με την οποία οι νέοι σε όλη την Ευρώπη συζητούν για  την πολιτική και  τη νεολαία της ΕΕ). Για να  ενισχυθεί ένας συνεχή διάλογος μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των νέων, οι τρεις διασκέψεις της ΕΕ για τη νεολαία του  ΙV κύκλου θα έχουν ως θέμα  τους την  «ενδυνάμωση των νέων για συμμετοχή στην πολιτική ζωή».


Διαβάστε τα συμπεράσματα αναλυτικά εδώ http://www.youthforum.org/assets/2014/10/EUYC2014-access-to-rights-final-outcome_-.pdf


Το συνέδριο, συγκέντρωσε συνολικά  180 αντιπροσώπους και  πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τις 13 έως  τις 16 Οκτωβρίου  υπό την αιγίδα της Ιταλικής Προεδρίας.





No comments:

Post a Comment