Tuesday, April 29, 2014

«Οι νέοι μπορούν να γίνουν οι φορείς της ζητούμενης αλλαγής, χρειάζεται όμως περισσότερη συμμετοχή» Συνέντευξη με τη Ντίνα Ζαντήρα

Της Αθανασίας Κωνσταντίνου

Συνέντευξη με τη Ντίνα Ζαντήρα, Νεαρή εκπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας




1)   Ντίνα εκπροσώπησες τους νέους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Mε ποιές εμπειρίες έρχεσαι πίσω;

Στη σύνοδο είχαμε την ευκαιρία να συνδιαλεχθούμε με εκπροσώπους νεολαίας από τα κράτη-μέλη, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και αρμόδιους κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς ως προς τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα. Βάση των συζητήσεων αποτέλεσαν τα συμπεράσματα των εθνικών διαβουλεύσεων. Οι κοινές συστάσεις οι οποίες θα προταθούν στο Συμβούλιο της ΕΕ εκφράζουν ακριβώς   τις ανάγκες των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύνοδος διεξήχθη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με αποτέλεσμα την σύσταση των συγκεκριμένων προτάσεων. Η συνεργασία αυτή κατέδειξε ότι  οι νέοι μπορούν να γίνουν οι φορείς της ζητούμενης αλλαγής, χρειάζεται όμως περισσότερη συμμετοχή τόσο εκ μέρους των νέων όσο και εκ μέρους των κρατικών και άλλων αρμόδιων φορέων έτσι ώστε να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός του Διαρθρωμένου Διαλόγου.

2)   Ποιά θέματα συζητήθηκαν περισσότερο μεταξύ των νέων στη Σύνοδο;

Οι θεματικοί κύκλοι που αποτέλεσαν τη βάση των εργασιών ήταν οι εξής: η ποιοτική εκπαίδευση, η ποιοτική μετάβαση στην απασχόληση, οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων και η προώθηση της νεανικής και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Τα θέματα αυτά είναι αλληλένδετα και τονίζουν την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση των υφιστάμενων πολιτικών που ακολουθούνται. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανάγκης για αλλαγή των εκπαιδευτικών αναλυτικών προγραμμάτων έτσι ώστε να συμπεριληφθεί η μη-τυπική μάθηση και οι ικανότητες που αποκτούνται μέσω της δια βίου μάθησης, στην ανάγκη για μακροπρόθεσμη προσβασιμότητα όλων των νέων  στο πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη Νεολαία», στην ανάγκη να καθιερωθεί ελάχιστος μισθός ανάλογος του κόστους ζωής της κάθε χώρας και στην ανάγκη για προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους με τη στήριξη και καθοδήγηση της ΕΕ. 

3)   Για τη νεανική απασχόληση και καταπολέμηση της ανεργίας, ποιές συζητήσεις έγιναν; 

Η νεανική απασχόληση έδρασε ως μοχλός σε όλες τις συζητήσεις των επιμέρους θεματικών διαβουλεύσεων. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο τους συμμετέχοντες ήταν η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού και η απουσία ποιοτικών θέσεων εργασίας στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ως λύση συζητήθηκε η θεσμοθετημένη προώθηση της πρακτικής άσκησης και μαθητείας, που περιλαμβάνει την θέσπιση υποχρεώσεων και υπευθυνοτήτων τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργοδοτούμενο μέσω συμβάσεων, διασφαλίζοντας έτσι την ποιοτική μετάβαση των νέων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στη χρηματοδότηση «πράσινων» θέσεων εργασίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όπως και στην ανάγκη όπως τα κράτη-μέλη στηρίξουν τις προσπάθειες αυτές, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα, μειώνοντας τις διαδικαστικές επιβαρύνσεις και προωθώντας εγγυητικά προγράμματα για νέες επενδύσεις. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι τρόποι καταπολέμησης των φαινομένων της ψευδούς αυτοαπασχόλησης και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους αλλά και η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος «Εγγυήσεις για τη Νεολαία».

4)   Θα γίνουν όσα εισηγήθηκαν οι νέοι, νόμοι για την Ευρώπη;

Οι συστάσεις που έγιναν προς το Συμβούλιο της ΕΕ παρουσιάζονται ως κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Βασίζονται στα αποτελέσματα των εθνικών διαβουλεύσεων αλλά και των δύο προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συνόδων Νεολαίας που διεξήχθησαν στην Λιθουανία και την Ιρλανδία αντίστοιχα. Αντιπροσωπεύουν έτσι τις απόψεις χιλιάδων νέων και άλλων αρμόδιων. Οι εισηγήσεις είναι σαφείς, εφαρμόσιμες και σύμφωνες με την πολιτική που ακολουθούν τα όργανα της ΕΕ. Οι νέοι απέδειξαν ότι μπορούν να παρουσιάσουν δυναμικές προτάσεις, η ακριβής υλοποίηση των συστάσεων όμως παραμένει θέμα πολιτικής βούλησης.     


5)   Ντίνα οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Παροτρύνεις τους νέους να συμμετέχουν ψηφίζοντας;

Φυσικά. Η ψήφος είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη που παραγκωνίζεται είτε λόγω της δυσαρέσκειας για τα πολιτικά δρώμενα είτε λόγω αδιαφορίας και έλλειψης πληροφόρησης. Η κρίσιμη περίοδος την οποία διανύουμε θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ψηφίσουν οι νέοι και να αποφασίσουν οι ίδιοι σε ποιούς εμπιστεύονται το μέλλον τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγόμενο όργανο της ΕΕ και οι νομοθετικές του εξουσίες επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ας ασκήσουμε το εκλογικό δικαίωμα και ας επιλέξουμε υπεύθυνα την πορεία της γενιάς μας.       

Η Ντίνα Ζαντήρα, η Ιωάννα Δημοσθένους και ο Ιωάννης Τσουρής αποτέλεσαν την τριμελή κυπριακή αποστολή του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο.




Σ’ ενδιαφέρει να συμμετέχεις και εσύ στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας που θα γίνει στην Ιταλία το Σεπτέμβριο του 2014; Μείνε συντονισμένος μέσω www.cyc.org.cy και μάθε περισσότερα τους επόμενους μήνες! 

No comments:

Post a Comment